Včelárska sezóna na severnom Spiši je tento rok lepšia ako vlani

05.08.2013 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 5. augusta (TASR) – Včelárska sezóna bola tento rok poznačená nestálym počasím a dlhou zimou, v dôsledku ktorej vymrzli už rozkvitnuté stromy, čo prinieslo svoje obete. "Príroda našťastie mnohé z neskorej jari dobehla a preto bude tento rok na severnom Spiši v porovnaní s minulým určite lepší," zhodnotil predseda Organizácie včelárov v staroľubovnianskom okrese Peter Petrík.
Podľa jeho slov sa včelári z regiónu severného Spiša a Pienin môžu spoliehať aj na čistú prírodu a prostredie, ktoré nie je ovplyvnené priemyselnou a ani rozsiahlou poľnohospodárskou výrobou. Aj vďaka tomu sa miestny med môže pochváliť svojou vysokou kvalitou.
"Práve vďaka panenskej prírode tatranského a pieninského národného parku dorábajú naši včelári med oceňovaný na mnohých domácich i zahraničných súťažiach," dopĺňa riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Aleš Solár. Ten tohtoročný môžu ochutnať všetci návštevníci počas tradičného Dňa Medu priamo od domácich včelárov na Ľubovnianskom hrade už počas nadchádzajúceho víkendu. Práve tu si môžu v nedeľu 11. augusta zakúpiť med s mnohými zdravotnými benefitmi.
Napriek tomu, že aj u nás platí európska norma a smernica, ktorú by mali v praxi uplatňovať včelári, spracovatelia i obchodníci s medom, skutočnosť môže byť úplne iná. "Prax je často taká, že normou sa riadia iba samotní včelári. Výsledky kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky poukazujú na to, že to, čo kupujeme v obchode pod označením med, môže mať k skutočnému medu veľmi ďaleko," upozornil Petrík.
Nie je vôbec jednoduché rozpoznať domáci med od jeho napodobeniny. Podľa včelárov je jediným spoľahlivým vodidlom poznať jeho pôvod. "Príliš lacný med s chuťou, ktorá je odlišná od originálu, väčšinou nemá žiadne pozitívne účinky na ľudský organizmus," uzavrel Petrík.
 

Vyberte región